Living the dream

Kuulumisia ja ajatuksia pitkästä aikaa & kausi 2018

Vuodenvaihteessa voimaan astuneiden uusien luokka-jakojen myötä tein päätöksen jatkaa vielä urheilijan uraa, tavoitteenani nousta maailman kolmen parhaan sääriamputoidun triathlonistin joukkoon. Samalla tiedostin, että minun tulisi pystyä nostamaan suoritustasoani tuon tavoitteen mahdollistamiseksi. Syyskuun 2016 Itävallan Walchsee-Kitzbuhelin ETU Challenge ja puolimatkan EM-kisojen jälkeen olin ripustanut kisanumeron varaston seinään muistuttamaan minua kisan tuomasta karvaasta pettymyksestä, mutta myös siitä mihin halusin yhä urheilussa yltää. Tässä kisassa minut ohjattiin väärälle reitille pyöräosuudella tilanteessa, jossa johdin kisaa yli seitsemän minuutin erolla seuraavan ja ero kasvoi koko ajan. Tämä virhe, josta syytän edelleen itseäni johti EM-kullan menetykseen. Nyt on aika suunnata katseet kohti tulevaa 😀 Tunsin Itävallan kisan aikaan olevani elämäni kunnossa, mutta tiesin myös pystyväni kehittymään vieläkin pidemmälle. Silti tarvitsin tuon kisan jälkeen huilin, josta tuli lopulta pidempi kuin olin suunnitellut. Kaudelle 2017 ei tullut ensimmäistäkään starttia maailmalla, samalla olen pohtinut onko minun mahdollista tuota viivaa tämän vuoden aikana tai edes tulevaisuudessa täyttää. Väliin jäi kesäkuun 2017 Herningin puolimatkan EM-kisat sekä kauden Maailman cup-lähdöt. Kisasuoritusta tapailin ainoastaan Joroisten joukkuekisan paikkauksella sekä Virpiniemen kotikisan sprintti-lähdöllä.

IMG_0674

Kauden 2017 omistin tietoisesti perheelle ja uralle. Vaikka en koe urheilussa vielä voittaneeni sitä mitä olen itseltäni odottanut, tiedostan voittaneeni toisaalla paljon enemmän. Hieman yli vuosi sitten perheeseemme syntynyt kolmas lapsi, aurinkoinen Linnea, toi minut heti syntymällään takaisin oleellisen äärelle. Samoihin aikoihin siirryin jälleen yrittäjäksi ja samalla Kempeleläisen Kuntomo-yrityksen johtoon. Nämä molemmat elämänmuutokset ovat saaneet minut hetkeksi kääntämään katseen pois omalta urheilu-uralta. Olen saanut yhä edelleen toteuttaa itseäni niin valmentajana, yrittäjänä kuin perheen keulahahmona. Yhdessä valmentaja-ystäväni Panu Liedon kanssa luotsaamamme TRIBase valmennuspalvelu on auttanut jo useita kymmeniä kunto-urheilijoita toteuttamaan unelmiaan ja tavoitteitaan triathlonin parissa ja mennyt vuosi on ollut siltä osin menestyksekäs. Kuntomo on saanut niin minun, kuin yrittäjä-kollegoideni Tii Alasimin ja Niko Ruonalan uusien kasvojen myötä myös uuden nosteen ja yritys on jatkanut kovan työn ja panostusten myötä kirkastumistaan läpi vuoden. Silti myös kotona olen ollut menneen vuoden aikana läsnä enemmän kuin vuosiin, saaden perheeltä kiitosta ja tuntien myös itse onnistuneeni tässäkin roolissa. Yhä puuttuu kuitenkin jotain, mihin olen ehtinyt tehdä liian kauan töitä. Mikään menestys toisaalla ei korvaa urheilun saralla yhä kokemaani aukkoa. Urheilijan identiteetille on vaikeaa hyväksyä, ettei menestystä  ja onnistumista mitata urheilun ja tulosten kautta, vaan voit olla myös vain perheenisä ja yrittäjä. Vaikka saisin ihailua ja kunnioitusta osakseni myös urheilun osalta, ei muiden ihmisten mielipiteillä ole merkitystä jollen yltä itselleni asettamiin tavoitteisiin.

IMG_0437

Monen urheilijan kohdalla aktiiviura on lähtenyt perheen myötä nousuun. Silti perhe tuo urheilijan arkeen omat ristiriidat prioriteettien suhteen.Tällä hetkellä oma urheilu-urani tulee perheen ja työn jälkeen sijalla kolme, mutta tuo sijoitus on tuleva muuttumaan. Jotta voin kokea olevani ehjä kaikissa elämäni rooleissa myös tulevaisuudessa, tulee minun antaa itselleni mahdollisuus eheytyä myös urheilun saralla. Oman persoonani tuntien tiedän, etten antaisi itselleni anteeksi jos sulkisin portit mittaamatta kaikkia kykyjäni ulos ja tämä heijastuisi varmastikin elämääni muuten. Perheen isänä, yrittäjänä ja esimiehenä minun tulee tulee olla nöyrä ja valpas muiden tarpeille, mutta urheilijan on oltava itsekäs päämääriensä edessä. Paineita luo tuon tarvittavan itsekkyyden löytäminen hoitaen samalla muut roolit arvokkuudella ja kunnioituksella.Tähän etsin parhaillaan tasapainoa ja tietä, jotta voin määrätietoisesti keskittyä tekemään töitä kauden 2018 tavoitteisiini.

IMG_0848

Jotta voi onnistua on uskallettava epäonnistua; myöntää virheensä ja tappionsa, ottaa opiksi ja astua rohkeasti kohden uusia tavoitteita. Viime syyskuun Walchsee-Kitzbuhelin ETU Challenge ja puolimatkan EM-kisoissa epäonnistuin. Olen myöntänyt virheeni ja tappioni, sekä ottanut niistä opiksi. On aika ottaa tuo askel kohti uusia tavoitteita. Läheisiltä ja työtovereilta toivon tulevalla kaudella ymmärrystä. Olen yhä myös teidän, mutta noudattaen tiettyä urheilijalle tarpeen olevaa itsekkyyttä. Minun täytyy kääntää vielä tämä kortti ollakseni taas enemmän myös teidän.

FB_IMG_1467740993443
Harjoitteluani olen starttaillut viime kuukaudet kohti ensi kautta ja viikon päästä edessä on ensimmäinen Espanjan leiri. Kalenteriin olen merkinnyt ensimmäiseksi kisaksi Espanjan maailman cupin toukokuun alussa. Kauden pääkisoiksi olen merkinnyt heinäkuun EM-kisat ja useat maailman cupin startit.

Kauden 2018 kisakalenteri:

  • Paratriathlon World Cup Aguilas Spain, 5.-6.5
  • Paratriathlon World Cup Eton Dorney, Great Britain, 26.-27.5
  • Paratriathlon World Cup Besancon Freance, 16.-17.6
  • Paratriathlon World Cup Iseo Italy, 30.6
  • Paratriathlon ECC Tartu Estonia, 19-21.7
  • 2018 Ibiza ETU Middle Distance Triathlon European Championships, 21-28.10.